Az első könyv kapcsán nagyon nehéz leírni egy nem általános, nem semmitmondó, hanem tartalmas és pontos hátteret, hiszen a rendszer és benne minden dolog éppen azért válik megismerhetővé és megérthetővé, mert látjuk, miközben működik.

A hatásvadász, figyelemfelkeltést szolgáló háttérismertető maga az ajánló, nekem viszont most többet kellene írnom, valami plusz adalékot kellene mondanom Nektek, ha már egyszer „tartalmas és pontos hátteret” akarok adni.

De mivel többet?

Minél tovább sikerül jutnom a történetben, annál jobban látom át én is az egész rendszer működését. Legnagyobb része még előttem is rejtve marad, noha azt kellene ilyenkor mondanom, hogy „hiszen én alkotom”, de ez nem egészen van így. Úgy érzem néha, mintha én is csak megismerném lépésről lépésre ezt a világot.

De akkor mit is mondhatnék?

El ne felejtsük, hogy eközben még arra is ügyelnem kell, nehogy eláruljak valami titkosat, ami lelőné a csattanót.

Többször is elolvastam az ajánlót, próbáltam rájönni, hogy mit tudathatnék még az olvasókkal azon kívül, ami ott található, méghozzá a spoiler veszélye nélkül.

Végül találtam valamit... egyet a sok közül... Szóval egy gondolkodtató dolgot ajánlanék mindenki figyelmébe, amely végső formájában a második részben kerül majd a figyelem középpontjába.

http://www.idokep.hu/hirek/tenyleg-hiperhajtomuvet-fejleszt-a-nasa

Mi is az a térhajlítás? Mi a hiperhajtómű?

Az Europa-program egy választ nyújt erre a kérdésre, de sok egyéb kérdést nyitva hagy. Például azt, hogy mégis mi a fene ez az egész, hogyan kellene működnie, ha működik, és mi történik, miközben működik a dolog?

Érdekel a ti véleményetek is a dologról. Noha az első könyv nem hard sci-fi, éppen ezért a súlyos szakszavak és hipotézisek hiányoznak belőle (ezáltal lesz talán „emészthetőbb”), a másodikban szeretnék egy kicsit kitérni arra a kérdésre, hogy mi is történik térhajlításkor.

(Viszont nagyon fontos leszögeznem, hogy az Atlantis-fikció szórakoztató irodalom, tehát – bár messzemenőkig próbálok naprakésznek és lenni elkerülni a tudománytalanságokat – tudományos tévedések tömkelegét tartalmazhatja, de remélem, ez nem riaszt vissza senkit sem az olvasástól. Akit pedig igen, annak engedelmükkel nem soft sci-fit, hanem elméleti fizika szaklapokat vagy igazán hard sci-fit ajánlok.)

 

Ti mit gondoltok?

 

Peter D. Bronks

Szerző: peterdbronks (törölt)  2014.02.18. 23:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlantisfikcio.blog.hu/api/trackback/id/tr35821735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása